Hoe bepaal je je weekdoelen?

Hoe bepaal je je weekdoelen?

Deze week deelde ik in mijn Instagram stories een post over weekdoelen, met de vraag of jullie weekdoelen stellen en de uitnodiging om de uitdaging aan te gaan om wel weekdoelen te stellen. Daarop kreeg ik de nodige berichten van meiden die het nog niet doen, maar dit wel willen. Daarnaast kreeg ik ook de vraag hoe ik je dit dan het beste kan doen. En hoe? Dat lees je in deze blog!

Maar voor ik je vertel hoe ik mijn weekdoelen bepaal, wil ik je alvast meegeven dat ik niet geloof in één beste methode om doelen te stellen. We zijn allemaal uniek en daarom zal er geen enkele methode zijn die je voor 100% over zult nemen. In deze blog zal ik omschrijven op welke manier ik het (nu) doe. Wanneer je nog niet weet wat bij jou past, dan is het misschien handig om de methode te kopiëren en dan gaandeweg finetunen en afstemmen op jouw behoeften en persoonlijkheid.

 

Weekdoelen bepalenWat zijn weekdoelen?

Weekdoelen zijn kleine subdoelen die het grote geheel “dienen”. Wat bedoel ik hier mee? Ondernemers, maar ook vele werknemers, werken aan de hand van grote doelen. Ze weten waar ze over een jaar willen zijn (al wordt er vaak onderschat wat men in een jaar kan doen én overschat wat men in een dag kan doen, maar dat is een ander verhaal). Nu gaan we het niet specifiek hebben over het stellen van jaardoelen, dat is een vak apart, maar toch is het de basis voor je weekdoelen.

Je weekdoelen horen bij te dragen aan je jaardoelen. Daarom is het wel belangrijk om eerst te weten waar je over een jaar wilt zijn. En maak dat alsjeblieft niet moeilijker dan het is. Je weet nooit zeker waar je over een jaar staat! Wel kan je mikken op doelen, ambities en dromen die je nu hebt! En dit kan je altijd bijsturen.

 

Voorbeeld: Ik wist in september 2018, bij de lancering van de 1e Flow Planners planner, al dat ik in september 2019 een nieuwe planner ging lanceren. De stappen die daarvoor moeten gebeuren, dan zijn kleine onderdelen die bijdrage aan mijn grote jaarlijkse doel. Denk aan het ontwerpen van de nieuwe planner.
Wat ik alleen in september 2017 nog niet wist, was dat ik zou gaan samenwerken met resellers. Dit idee is later in mij opgekomen en heb ik gelijk opgenomen in mijn planning!

 

Verkleinen van jaardoelen tot weekdoelen.

Nu weet ik dat ik in september 2018 de planner voor 2019 ga lanceren én ik weet wat ik allemaal moet doen om dit te realiseren. Alle taken binnen mijn bedrijf verzamel ik (hoe toepasselijk 😉 ) in mijn verzamellijst (je ontvangt deze gratis wanneer je je aanmeld voor de nieuwsbrief). Dit template geeft mij 3 voordelen:

– Ik heb altijd een overzicht van wat er moet gebeuren en voorkom ik dus doelloos naar mijn laptop staren. Wanneer dit wel gebeurd dan weet ik dat ik wat anders moet doen om mentaal op te laden en niet omdat ik niet meer weet wat ik moet doen.
– Ik kan in dit template gelijk mijn uren- en rittenregistratie bijhouden.
– En als laatste, maar misschien wel het belangrijkste, het geeft me een enorme rust in mijn hoofd. Wanneer er nieuwe taken bijkomen, die ik niet gelijk uitvoer, schrijf ik die op in mijn verzamellijst. Zo vergeet ik niets, ok bijna niets, en blijft er ruimte over voor creativiteit!

Voorbeeld stellen van weekdoelen: Op zondag pak ik mijn planner erbij én mijn verzameltemplate en ga ik mijn weekdoelen bepalen.
Eerder heb ik al een soort van tijdlijn* gemaakt, met mijn jaardoelen in mijn achterhoofd, waarin ik opschrijf wanneer ik welke dingen afgerond wil hebben om mijn jaardoelen te bereiken. Zo weet ik dat ik eind juni het ontwerp van de planner klaar wil hebben, zodat ik niet weer heel de zomer vakantie aan het ontwerpen ben en wijzigingen moet doorvoeren.
Door deze tijdlijn weet ik bijvoorbeeld dat ik uiterlijk aan het einde van deze maand (mei) alle informatie klaar moet hebben staan voor de grafisch vormgeefster. Deze tijdlijn, mijn taken in de verzamellijst en eventuele actuele “tussenkomingen” bepalen mijn weekdoelen.

* Mijn tijdlijn maak ik meestal een maand of 3 vooruit. Nog langer vind ik zelf nog niet handig, aangezien ik met Flow Planners nog steeds in de opstartfase zit en er zoveel wijzigingen constant worden doorgevoerd.

 

Voordelen van het stellen van weekdoelenWeekdoelen bepalen

Door je weekdoelen op te stellen, rekening houdend met je maand- en jaardoelen, krijg je meer focus. Je bent gerichter aan het werk en je verkleint de kans dat je wordt afgeleid door één van de 101 andere prikkels om je heen!
Daarnaast werk ik ook in maandelijkse sprints en werk ik zoveel mogelijk met behulp van de pomoro-methode. Beide verscherpen de focus en verhogen de productiviteit. De sprints komen nu al aan bod in de facebook groep (en vele andere tips op het gebied van planning, mindset en ondernemerschap!). Daarnaast zal ik over deze beide later nog een blog schrijven.

 

Ben jij al druk doende met het stellen van doelen? Zo niet, ik daag je uit om ook weekdoelen te gaan stellen!
Ik ben heel benieuwd!

2 Reactie's
 • Yvonne Stegeman
  Geplaatst op 16:51h, 25 juli Beantwoorden

  In jou bovenstaande blog noem jij een verzamellijst of template. Je verwijst er naar om die te kunnen downloaden. Ik heb m’n gegevens achter gelaten ( eh. meerdere keren zelfs, oeps), maar volgens mij heb ik de verzamellijst nog niet ontvangen per mail.
  Mag ik die van je ontvangen? Lijkt me wel handig…groetjes,

  • Marloes
   Geplaatst op 15:30h, 28 juli Beantwoorden

   Link is aangepast. Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie