Hoe vind je de ideale privé en werk balans?

Hoe vind je de ideale privé en werk balans?

Je werkt keihard. De ene deadline na de andere. Je website wil je optimaliseren en de administratie komt ook nog om de hoek kijken. Als ondernemer heb je zoveel te doen en zoveel taken en we hebben de neiging om ons bedrijf koste wat het kost op de eerste plaats te zetten, maar dan… Je bent moe, uitgeput. Totaal energieloos… Het liefst kruip je weg op de bank met een goed boek en wil je verder even helemaal niets meer. Hoe ga je hier mee om? Nog beter, hoe voorkom je dit?

Quote: If you get tired

 

Het leven bestaat uit keuzes. Iedere moment, iedere seconde van de dag is een keuze. De keuze die je maakt, bewust en onbewust, bepalen de uitkomst. Door dit te beseffen weet ik dat ik zelf verantwoordelijk bent voor mijn situatie. Zo ook voor mijn energie level. Nu kan ik daar ook nog een hoop aan verbeteren hoor. Allereerst wil ik meer gaan sporten om gewoon mijn basis energie zo hoog mogelijk te krijgen.

Door de fase in mijn leven waar ik nu inzit is dit voor nu niet haalbaar. Tenminste, ik heb mijn prioriteiten ergens anders gelegd. Ik maak op dit moment dus een bewuste keuze om eerst te gaan voor mijn gezin en bedrijf.

 

 

Wanneer straks mijn jongste ook naar school is en ik het gevoel heb de rust en balans in mijn privé en werken te hebben gevonden, dan ga ik daar zeker het sporten aan toevoegen. Waar ik me wel heel bewust van ben is het feit dat we onze rust moeten pakken wanneer we deze echt nodig hebben. In plaats van als kip zonder kop door te blijven rennen. En dat is waar deze blog vandaag over gaat.

BEEN THERE, DONE THAT…

Werken, werken, werken. Zo optimaal mogelijk presteren en alles perfectioneren en wanneer dan eindelijk dat beoogde succes komt, dan neem ik wel de rust die ik nodig heb. Maar ondertussen heb ik een gezin te draaien, mijn huishouden te doen en sociale contacten te onderhouden. Kortom, een overvolle agenda waarbij ik mezelf compleet vergeet.
Doelen haalde ik niet en succesvol werd ik ook niet. Voordat het moment daar was was ik alweer te moe en moest ik een te lange rustmoment inlassen waardoor ik uit de juiste vibe werd gehaald.

Al doende heb ik geleerd dat ondernemen aan verlate gratificatie onderhevig is. Wat bedoel ik hiermee? Je moet eerst hard werken, voordat het financieel iets oplevert. Afhankelijk van je bedrijf kan hier maanden, maar soms ook jaren overheen gaan. Dat betekend dat je een lange adem en een duidelijke visie nodig hebt. De enige manier om dit vol te houden is door ook momenten voor jezelf in te plannen.

Mag je niet moe worden? Ja zeker wel! Moe worden is tegelijkertijd een teken dat je op de juiste weg zit. Je bent bezig met het realiseren van je visie, je doelen en je dromen. Dat kost nu eenmaal energie. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je uitgeput raakt en hierdoor lamgeslagen wordt.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je uitgeput
raakt en hierdoor lamgeslagen wordt.

HOE DAN WEL?

Waar jouw grenzen liggen en wat jij op een dag of in een week aankan is heel persoonlijk. Waar de één aan 6 uur slaap genoeg heeft, heeft de ander toch echt 8 – 10uur slaap nodig. Dit scheelt al 2 tot 4 uur tijd om te werken, sporten, ontspannen of wat dan ook. Wat wel heel belangrijk is, voor iedereen, is om voldoende pauzes in te lassen wanneer je wel aan het werk bent. Dit verhoogt je concentratie en efficiëntie. Hier zal ik binnenkort een stuk over schrijven met mooie pauze tips!

Verder is het ook heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Terwijl ik dit blog schrijf weet ik namelijk dat ik heel erg moe ben en dat ik zo een stapje terug ga doen. Mijn jongste zoontje is flink verkouden, waardoor ik een redelijk pittige nacht heb gehad.
Normaal gesproken is dinsdagochtend mijn vaste werkochtend, maar ik pak zo lekker even mijn rust en zal vanavond weer lekker aan de slag gaan. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar nu het mogelijk is wil ik hier zeker gebruik van maken. Doe ik dit niet kan ik vanmiddag niet de lieve en leuke moeder zijn die ik graag wil zijn.

In het leven draait het namelijk allemaal om balans. Leer te luisteren naar je lichaam en plan echt momenten in waarop je je rust pakt. Plan offline momenten in, lees een boek, ga in bad, of wat dan ook. Maar ontdek vooral wat jij nodig hebt om in balans te blijven. In mijn optiek is er geen ideaal vast advies, ieder mens is uniek en ook je eigen behoeften zijn uniek!
Ontdek je eigen behoeften en koester ze, maar ga er vooral niet tegenin. Hoe vervelend ik het soms ook vind, ik hoor bij de categorie mensen die 8 – 10uur slaap nodig heeft en daarbij ben ik ook nog eens een avondmens in deze ochtendmensen maatschappij. Hoe fijn het me ook lijkt om voor dag en dauw op te staan, terwijl iedereen in huis nog slaapt, zodat ik mijn eerste effectieve werkuurtjes al te pakken heb als de rest van de wereld ontwaakt… Het wordt hem niet. Maar dat maakt mij niet minder, het maakt mij uniek! Vind jou unieke behoeften en zorg voor jezelf.

Heb jij je balans tussen werk en privé al gevonden of is het voor jou ook nog een “ongoing process”

 

Geen reactie's

Geef een reactie