Gastblog: Mindset jouw krachtigste tool!

Gastblog: Mindset jouw krachtigste tool!

Vandaag hebben we een gastblog van Kelly Smit. Kelly is start-up coach, life coach en succesvolle onderneemster. Ze is de trotse eigenaresse van Profectus Coaching en inspireert dagelijks honderden mensen met haar facebookgroep “The startup academy voor coaches en therapeuten”. Speciaal voor Flow Planners schreef zij een blog rondom haar favoriete quote!

 

“Deze quote van Henry Ford is al zo’n jaar bij me. Ik denk er regelmatig aan. Toen ik van Marloes een favoriete quote mocht delen in haar agenda Flow Planners hoefde ik er niet lang over na te denken welke dat zou worden. Deze quote vind ik namelijk zo krachtig! Sta er even bij stil; “Of je nu denkt dat je het kan of je denkt dat je het niet kan, je hebt in beide gevallen gelijk”. Dus wat je denkt dat je kan, kan je ook. En wat je niet denkt te kunnen kan je niet. Oftewel hoe je ergens over denkt wordt werkelijkheid. Daar gaat deze blog over, want denken en mindset is jouw grootste kracht.

 

Waarschijnlijk denk je dat is hartstikke leuk Kelly maar HOE DAN?

 • Hoe zorg ik voor positieve  gedachtes?
 • Hoe zorg ik ervoor dat sommige negatieve gedachtes verdwijnen?
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik een goede mindset creëer?
 • Hoe ga ik om met dat stemmetje in mijn hoofd?


Dat ga ik je nu zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Ik ga beschrijven wat mij helpt en wat jou ook kan helpen.

 

 

Hoe ontwikkel je positieve gedachtes?

Positieve gedachtes kun je maken, je kunt ze bijvoorbeeld oproepen. Bedenk nu eens waarom hetgeen wat je denkt dat moeilijk is, of niet kan, wél zou kunnen lukken? Waarom lukt het wel? Vul deze vraag voor jezelf in, schrijf hem op. Hierna kun je er bewust aandacht aan besteden. Door hem dagelijks te lezen of jezelf in andere situatie weer te vragen waarom lukt het wel?

Daarnaast is het fijn om dagelijks iets positiefs op te schrijven. Een positieve ervaring m.b.t. iets wat je moeilijk vind. Hierdoor dwing je jouw brein om naar het positieve te kijken en maak je nieuwe verbindingen in je brein aan. Het is eigenlijk het verhaal van 2 kanten bekijken. De kant van het “moeilijke en het niet lukken” onderzoeken we vaak tot in den treure, maar de kant van “hoe het wel lukt” onderzoeken we minder. Neem de tijd en moeite om dit ook te onderzoeken.

 

Je negatieve gedachtes laten verdwijnen?

Negatieve gedachtes verdwijnen nooit helemaal, deze zul je altijd behouden. Het hoort bij het brein. Negatieve gedachtes worden gemaakt door ons ego. In tegenoverstelling tot onze essentie, die maakt juist positieve gedachtes. Beiden zorgen voor een evenwicht, tenminste zo zou het moeten zijn. Er zou een balans moeten zijn tussen ego en essentie. Zeker bij nieuwe situaties treed het ego op vanuit weerstand. Jouw ego wilt helemaal niet dat jij nieuwe dingen doet en risico’s neemt en zal ten allen tijden weerstand bieden.

De sleutel tot het ontwikkelen van een goede mindset is
het leren omgaan met negatieve gedachtes

Dat is iets waar we mee moeten leven en leren omgaan. Daar zit ook de sleutel tot het ontwikkelen van een goede mindset, het leren omgaan met negatieve gedachtes. Het eerste wat je ertegen kunt doen is ze herkennen. Wie is er aan het woord mijn ego of mijn essentie? Onderzoek dat. Weet je het niet zeker? Je kan het voelen, want je ego voelt niet fijn aan en je essentie juist wel. Dat is een belangrijk herkenningspunt. In mijn podcast vertel ik hier meer over.

Het allerbelangrijkste daarna is dat je je negatieve gedachtes accepteert. Vaak denken mensen: “Oh ik zit weer zo in mijn ego, ik wilt dit niet meer, waarom denk ik niet positief?” Hierdoor geef je het enorm veel aandacht en groeit het. Als je zo’n gedachte opmerkt vanuit het ego, probeer dan niet te oordelen laat hem gewoon voorbij gaan. Soms heb je misschien dat je dagen in je ego zit, vertrouw er dan op dat het ook weer over gaat. Probeer er niet teveel aandacht aan te besteden, leid jezelf af door andere dingen te doen. Je brein kan je namelijk maar op 1 ding focussen, dus afleiding (hoe simpel ook) is heel effectief.

 

Aan de slag met een positieve mindset

Eerlijk is eerlijk een positieve mindset ontwikkelen kost tijd, moeite en aandacht. Het is iets wat je persoonlijk gaat ontwikkelen maar er zijn heel veel tools voor. In mijn podcast vertel ik hier uitgebreid over, maar voor nu ga ik het in het kort uitleggen aan je.

Als eerste kun je haalbare en realistische doelen stellen en opschrijven wat je moet doen om dat doel te behalen en wie of wat je kan helpen. Zo is het doel te overzien. Geloof in je doel, schrijf het ergens op, maak een visionboard en herhaal het voor jezelf.

Schrijf ook je twijfels op en stel jezelf de vraag: “Is deze twijfel waar?” En zo ja, hoe kan ik dat 100% zeker weten. Dat maakt je gedachten helder en inzichtelijk. Je zal bemerken dat je angsten en twijfels hierdoor afnemen, want in je hoofd is het veel groter dan op papier. Zelf gebruik ik een visonboard, een dagboek, maar ook een prikbord met doelen.

Meditatie is een prachtig hulpmiddel om met afstand naar je gedachtes te leren kijken en de negatieve voorbij te leren laten varen.  Begin je dag met een meditatie en een positieve intentie.

En wat voor mij ook heel goed werkt is dat ik iedere zondag mijn successen van de afgelopen week op schrijf. Dat zijn er altijd veel meer dan ik van tevoren dacht. Dat geeft vertrouwen en zorgt voor meer positieve gedachtes die bijdragen aan je mindset.

 

Omgaan met het negatieve stemmetje in je hoofd

Dat wil je vast heel graag weten, want leren we eerlijk zijn dat stemmetje (je ego) is heel irritant. Hij is niet aardig, motiverend of ondersteunend. Wat ik zelf heb geleerd is dat je jouw stemmetje ook heel even een podium mag geven. Zeg gewoon “Oké, je krijgt 2 minuten de tijd. Zeg wat je wilt zeggen.” Vaak zit er wel een boodschap in en soms is het goed om hem even uit te laten praten, zodat niet continue hetzelfde wordt herhaald in je hoofd. Is het verhaal klaar? Prima! Laat het dan weer los en besteed er geen aandacht meer aan. In plaats daarvan kun je jezelf juist gaan wenden tot positieve gedachtes. Roep ze op of pak je aantekeningen erbij, kijk naar je visionboard. Probeer je essentie nu een podium te geven.

Dat je deze blog leest betekent waarschijnlijk dat je met je mindset aan de slag wilt. Super goed van je! Wat ik je nog wil meegeven is dat dit tijd kost. Het gaat in het begin helemaal niet zoals je zou willen en het is dan ook een klassiek gevalletje van vallen en opstaan. Wanneer je er bewust mee aan de slag gaat en er de tijd voor neemt weet ik zeker dat het jou gaat lukken. Bedenk ook dat je ego voor altijd bij je blijft en je streeft naar balans en niet voor eliminatie. Dan komt het helemaal goed!

Kelly.”

Ik hoop dat de tips die Kelly je heeft gegevens jou gaan helpen bij het ontwikkelen van een goede mindset! Mocht je meer te weten willen komen over Kelly, kijk dan op haar website of neem een kijkje op haar facebook pagina en in haar facebook groep.

Wat doe jij om een goede helpende mindset te ontwikkelen?

2 Reactie's
 • Anne's plek
  Geplaatst op 15:03h, 03 april Beantwoorden

  Heel fijn artikel om te lezen! Eens kijken of we dat ‘ego’ onderhanden kunnen nemen 😉

  • Marloes
   Geplaatst op 15:19h, 03 april Beantwoorden

   Hahaha, Ik ben heel benieuwd! 😀

Geef een reactie