Werk efficiënt met deze 5 flowboosters voor drukke ondernemers

Werk efficiënt met deze 5 flowboosters voor drukke ondernemers

We hebben het allemaal razend druk. Als ondernemer ben je naast expert ook eigenaar van je bedrijf. Dat betekent vaak dat je vele petten op hebt, of in ieder geval over alle disciplines overzicht hebt te houden. Dat maakt je projectmanager, innovator, schrijver, fotograaf, marketeer en boekhouder van je bedrijf. In deze blog geeft Ilza Keeman, business coach voor te drukke ondernemers, je 5 tips om de regie te behouden ondanks alle verschillende functies die het ondernemerschap met zich mee brengt.

Inefficiënt werken Ilza Keeman - portret

Misschien ken je het wel. Je begint je werkdag met je mail wegwerken, beantwoord tussendoor je telefoon en surft ondertussen ook op social media. Je gedachten gaan van de hak op de tak. En na een uur of twee komt er een knagend gevoel naar boven. ‘Wat heb ik de afgelopen paar uur nu eigenlijk gedaan?’

Dit gebeurt iedere ondernemer. Je bent echt niet de enige. We hebben allemaal een aapje op onze schouder die ons probeert te sturen. Daarnaast is 100% vrij zijn van deze gedachten een utopie. Ervaar je dit gevoel regelmatig? Dan is raadzaam om er met aandacht naar te kijken.

Je interne systeem weerhoud je ervan om de juiste acties uit te voeren terwijl je wel al je energie verbruikt. Houd maar eens bij in je agenda wanneer je dit gevoel ervaart. Je zal merken dat dit vooral speelt wanneer je een actie te doen hebt die je spannend vindt. Een actie waarbij je stress ervaart en die buiten je comfortzone ligt. Je stort je (onbewust) op alle andere activiteiten die je nog te doen hebt en verwelkomt binnenkomende prikkels zodat je druk blijft.

Herkennen en erkennen

Vaak kan je het vluchtgedrag eerder herkennen dan het moment waarop dat knagende gevoel naar boven komt. Je merkt bijvoorbeeld dat je aan het multitasken bent, dat er niks van je to-do lijstje afgestreept wordt en dat je niet gericht met één taak in het moment bezig bent. Eén taak waarvan je weet dat hij bijdraagt aan jouw doel, en niet persé die van een ander. Sterker nog, op het moment dat je jouw dag begint met het openen van je mailbox, whatsapp of social media geef je de regie over jouw acties uit handen. Je zet jezelf als het ware in een reactieve stand. Hierdoor raak je afgeleid voordat je dag goed en wel begonnen is. Je gaat hierdoor sneller multitasken en niet aan je eigen doelen werken. Dit is de manier om door de dag heen stress te ervaren.

Snel van taak wisselen

Op het moment dat je bovenstaande herkent en erkent is het een kwestie van snel schakelen. Onze hersenen werken op zo een manier dat je ongeveer 3 seconden hebt om een actie uit te voeren voordat je ego zich er mee gaat bemoeien en tegen gaat sputteren.

Misschien herken je het wel dat wanneer je wekker gaat en je direct opstaat je het veel makkelijker afgaat dan wanneer je nog even blijft liggen en de snooze knop indrukt. De weerstand waardoor je nog even lekker blijft liggen voel je pas na een paar seconden. Zo werkt het ook met het switchen naar een taak die buiten je comfortzone ligt. Schakel zo snel mogelijk over naar de taak die je actief helpt je bedrijf te laten groeien. Doe je dit binnen die 3 seconden dan ben je al met de taak begonnen voordat je jezelf van de spannende actie kan weerhouden. Wacht je langer omdat je bijvoorbeeld nog moet bedenken welke actie je gaat doen. Dan krijgt je ego zijn kans en schiet je in de weerstand. Zonde van je energie. Hoe zorg je er nu voor dat je snel van taak wisselt en weer in een fijne flow komt?

1. Doelen stellen
Zet je stip op de horizon. Oftewel, bepaal je doel: Wat wil je bereiken? Waar wil je naartoe werken? Een duidelijk toekomstbeeld zorgt voor focus en maakt het mogelijk om voor jezelf tussenstappen te noteren zodat er een globaal plan ontstaat. Heb je jezelf als doel gesteld dat je meer website bezoekers wilt? Dan moet je onderzoeken hoe je dit wilt gaan realiseren. Ga je zelf aan de slag? Ga je iemand inhuren? Wat ga je (laten) doen? Wanneer je bijvoorbeeld besluit zelf te gaan bloggen kan je jezelf daar concrete doelen in stellen. Denk aan de frequentie van de te publiceren artikelen, de lengte en hoeveel mensen je daarmee wilt gaan bereiken. Doelen stellen en daarbij een globaal plan maken voor jezelf geeft je de regie over jouw acties. Je weet wat je moet doen en voor wanneer het af moet zijn. Een grote stap naar een actieve houding en minder stress.

2.Plannen
Je hebt besloten te gaan bloggen omdat dit in je doelstelling past. Er is alleen één probleempje. Je vindt jezelf niet zo een goede schrijver dus je weet van tevoren al dat dit niet makkelijker gaat worden. Hierdoor zie je er tegenop en begin je uitstel gedrag te vertonen zoals ik hierboven omschreef. Om snel te switchen naar deze taak kan je een vast schrijfmoment in je agenda inroosteren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je jouw werkdag altijd begint met het schrijven van een stukje tekst. Maakt dit concreet door te zeggen wat je gaat schrijven. Bijvoorbeeld, ik maak iedere ochtend 1 blogartikel. Als je gaat plannen zorg dan dat de actie regelmatig terugkomt. Het is een goed idee om iedere dag te beginnen met een schrijftaak zodat je eraan went. Je zal merken dat je door dit ritme steeds makkelijker en met meer plezier je teksten schrijft.  Vergeet niet om deze afspraak te noteren in je Flow Planners, en je eraan te houden.

3. Maak het jezelf makkelijker
Ga na het schrijven opzoek naar technieken om je schrijfstijl te verbeteren of het jezelf makkelijker te maken. Weet je bijvoorbeeld dat je makkelijker doorschrijft als je op iedere nieuwe regel direct een punt op je papier zet? Je hersenen zien dat als een nieuwe actie en willen daardoor verder met schrijven. Let wel; ga pas opzoek ná je schrijftaak want anders raak je verzeilt in het internet en komt het daadwerkelijke schrijven er niet meer van.

4. Zet een stok achter de deur Ilza Keeman - samen vieren
In het begint kan het best lastig zijn om van een reactieve naar actieve houding te switchen. Merk je dat je het moeilijk vindt? Plaats dan een figuurlijke stok achter de deur. Dit kan je doen door bijvoorbeeld met een buddy of coach te werken. Wil je bloggen? Zoek een andere ondernemer die deze wens ook heeft, of die al regelmatig blogartikelen maakt. Dan kan je je aan diegene optrekken en ga je mee in het ritme. Zet bijvoorbeeld je skype aan en werk samen op afstand. Spreek af op een fijne werkplek waar je samen goed kan werken of stel samen deadlines en laat elkaar je werk nakijken.

Nog net iets meer nodig? Kies dan voor een betaald programma, een betaalde samenwerk dag of een coach die je enthousiasmeert en deadlines geeft. Het klinkt wat flauw maar wij mensen doen beter ons best wanneer we ergens geld voor uit moeten geven. Daarnaast maak je iemand een belofte en neem je tijd van hem of haar in beslag. Op die manier geef je jezelf een goede motivatie om de acties te gaan uitvoeren die je lastig vindt.

5. Evalueer regelmatig
Een nieuwe gewoonte aanleren kost ongeveer een maand. Na 30 dagen hoef je jezelf niet meer bewust in actie te zetten. Houd vol en evalueer regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks). Als je ziet dat je vooruitgang boekt doordat je beter gaat schrijven, meer schrijft in minder tijd en meer bezoekers trekt naar je website motiveer dit om door te gaan met de actie die je helpt om jouw doel te bereiken. Je komt hierdoor in een positieve flow en bent bereid meer acties te gaan zetten en minder reactief te werken. Meer acties betekend meer positiviteit en meer ritme. In ritme aan je doelen werken en je doelen zien uitkomen verhoogt je werkplezier en verlaagt je stress. Zo zal ook jij iedere dag meer flow in je bedrijf gaan ervaren.

 

Zet ‘m op, jij kan dit ook!

 

Deze blog is geschreven door business coach Ilza Keeman. Meer tips van haar kan je lezen op de Booming Business blog en op haar Instagram account.

 

“Over de schrijver.
Ilza Keeman is business coach voor te drukke ondernemers. Met Booming Business in Balans deelt zij inzichten, inspiratie en praktische tips over burn-out en stress preventie voor ondernemers. Leer van Ilza hoe je jouw snelgroeiende bedrijf omzet naar een Booming Business in balans. Laat je bedrijf doorgroeien zonder jezelf in een (nieuwe) burn-out te jagen.”

Ilza Keeman - business coach voor te drukke ondernemers

Geen reactie's

Geef een reactie